Yoga poate fi definită ca o coborâre în adevăratul sine conținut în interior.

Redirecționarea simțurilor din lumea exterioară către tărâmurile interioare este primul pas către experimentarea liniștii minții.

O modalitate de a înțelege natura minții este să ne gândim la un ocean de conștiință care se întinde peste tot. Ceea ce este evident la suprafață este doar începutul;  adevărata putere a oceanului este revelată în adâncurile sale.

Doar atunci când apele ajung la un punct nemișcat este posibil să privim mai departe, jos. Apoi, după o perioadă susținută de liniște, este posibil să o faci până vezi fundul oceanului. Liniștea minții este accesul care indică percepția directă a adevăratului  eu din interior.

Yoga ca filozofie crede că adevărul este disponibil pentru toți cei care îl caută. Adevărul nu este un principiu ezoteric care trebuie păstrat sub cheie pentru câțiva selectați.

In schimb, yoga eliberează cunoașterea adevărului interior și libertatea unei minți alambicate.

Alternativa unei minți agitate care trăiește prin comparații, regrete, proiecții din frici, este starea de nirodah sau liniștea minții.

Prin redirecționarea fluxului mental la experiența interioară, ești capabil să calmezi apele minții și să percepi profunzimea sinelui interior. Mintea instruită, pricepută, în starea de nirodah, recunoaște adevărata natură a sinelui din interior și este constantă în fața oricăror dificultăți care pot apărea în timpul călătoriei prin oceanul vieții. Îți dai seama brusc că nu ești corpul tău, gândurile tale, locul de muncă sau casa ta.

Adică aveți un sanctuar interior liniștit care este rădăcina adevăratului tău sentiment de sine. Te vezi prin ochii lui ca și spirit. Liniștea este punctul tău de acces la această lume interioară. În mod similar, există un corp interior chiar sub piele. În timp ce poate fi ușor să ne gândim la corp ca la simple oase, țesuturi și fluide, este de fapt un rezervor de adâncime și putere.

În yoga, este posibil să simți cel mai întunecat și cele mai intime zone ale corpului care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Cum simți asta? Când am început să practic, mi-am simțit corpul meu într-un mod grosolan și nerafinat. Știam, de exemplu, că am tendoanele rigide și că trebuie să se întindă pentru a fi flexibile. Dar mai târziu, după mulți ani de practică, am reușit acest lucru prin prezența liniștii. În loc să-mi trag prin forțare tendoanele, devin nemișcat, intru în corpul interior și apoi explorez ce vrea să se întâmple în acel spațiu liniștit. Uneori există o experiență de ușurință și curg în jurul articulațiilor șoldului, astfel încât structura mea scheletică pare să plutească înăuntru ca și o suspensie. Uneori, există o senzație prin picioarele mele ca și cascade care cad în pământ sub picioarele mele. Uneori există o senzație de vid și ușurință adânc în centrul bazinului meu. Uneori există pur și simplu liniște, ființă și pace profundă. Daca cultivi liniștea ca stare mentală, vei găsi tărâmul magic al corpului interior.

Yoga este un instrument care te învață cum să sapi suficient de adânc pentru a obține  licărirea eternului. În spațiul etern al corpului interior, unele experiențe sunt atât de profunde încât te lasă schimbat pentru totdeauna. Acesta  este un moment crucial în viața ta. Știi acel moment pentru că simți în intestin că viața ta se va schimba. Esti mai puternic, mai conștient, mai mult tu, mai puțin egoist, dar și mai puțin interesat să placi altora. Liniștea din tine este neschimbată și eternă, atemporală și reală, ești plin de compasiune și forță.

Yoga îți oferă puterea de a fi suficient de curajos pentru a-ți înfrunta profund emoțiile reținute și a simți drumul până la rezoluția profundă și acceptarea care este liniștea.

Uită-te și ascultă cu inima deschisă și un spirit blând, receptiv. Ai încredere în liniștea din tine.

TEME PENTRU ACASĂ

Cultivă liniștea. Intră într-o poziție așezată, confortabilă, și închide ochii. Adu atenția minții în centrul inimii tale. Simte sternul și pieptul din punct de vedere fizic. Poate că îți simți hainele intrând în contact cu zona respectivă. Fii conștient de respirația ta în timp ce se mișcă intrând și ieșind din plămâni. Începe cu senzațiile reale, tactile ale corpului tău. Pe măsură ce mintea se oprește, mută atenția ta în spațiul de sub piele și oasele sternului. Descoperă centrul inimii spirituale din corpul interior privind profund în interior. Pe măsură ce puterea ta de percepție se adâncește, poți deveni conștient de senzațiile mai subtile, cum ar fi greutate sau ușurință, sau emoții precum tristețe, fericire, furie sau anxietate. Sau puteți deveni conștient de prezența adâncimii infinite, lumină pură sau pace. Odihnește-ți mintea aici cel puțin un minut și ascultă cu auzul interior, vezi cu vederea interioară, simte prin corpul interior. Nu trebuie să fie ceva ceremonios sau măreț. Ai putea pur și simplu să închizi ochii când stai la computerul tău pentru un minut sau alege să rămâi în mașină pentru un minut înainte de a merge la serviciu sau de a conduce către casă. Sau ai putea alege să stai într-o postură de meditație. Liniștește mintea și ascultă fără așteptare și fără atașament. Fă asta o dată pe zi timp de treizeci de zile și scrie-ți experiențele într-un jurnal.

Răspunde cu liniște. Data viitoare când te simți atacat si vrei să răspunzi la o situație enervantă din viața ta, oprește-te, închide ochii, respiră adânc, fără a-ți schimba poziția înainte de a răspunde.

Programează liniștea. Dacă îți este greu să găsești momentul din cauza unei vieți aglomerate, programează cinci minute pe zi de tăcere și reflecţie. Ar putea fi la fel de simplu ca oprirea muzicii în timp ce conduceți, oprirea televizorului, închiderea laptopului, ieșirea la plimbare.

Traducere și adaptare text după cartea „The Yogi Assignment” de Kino MacGregor

Pentru practică vă aștept cu drag la orele de YOGA ONLINE , în Deva sau Hunedoara

Detalii pe www.onlineyoga.ro sau la telefon 0721041609

Cine sunt? 

Cu o experienţă de 10 ani în dezvoltarea personală, am început practica Hatha Yoga de mai bine de 8 ani. Din anul 2014 sunt Instructor Kids Yoga urmând cursurile JOGAMOKA din Ungaria sub îndrumarea profesoarei Csiki Mariann. Din 2017 sunt Instructor Hatha Yoga pentru adulţi după ce am urmat cursurile Şcolii Bindusar Yoga din India sub îndrumarea profesorului Mukesh Kothari.

Anul 2020 a venit cu certificarea ca și instructor de Dans energetic urmând școala de dans a domnului Ioan Prisecaru.De asemenea cursurile de Yoga pentru Gravide pe care le predau m-au deschis către magia universului aducerii pe lume a unei noi vieți și am devenit astfel Doula la naștere.