Yoga străpunge straturile lucioase ale sinelui exterior pentru a dezvălui inima tandră, dureroasă a compasiunii și a empatiei pe care o avem fiecare dintre noi. De fiecare dată când suferi în yoga, inima ta se extinde și crește mai mare. Devenind suficient de curajos să simți totul, devii suficient de puternic pentru a-ți asuma NONVIOLENȚA.

Misiunea yoghină de astăzi este nonviolența (ahimsa). În Yoga Sutras al lui Patanjali, ahimsa este primul dintre principiile morale și etice pentru viața yoghină. Este ca și o cupă care ține celelalte opt principii și face posibilă practicarea yoga. Himsa este cuvântul sanscrit pentru „violență”, iar ahimsa este tradus ca „Nonviolență”. Dar s-ar putea susține că ahimsa nu este doar nonviolență ci opusul violenței: compasiune, milă, pace și dragoste.

Patanjali prezintă în continuare ahimsa ca marele jurământ, numit mahavrtam în Sanscrit. Acest mare jurământ nu este o dogmă care să fie judecată de alții ci este vorba de sinceritatea inimii practicantului de yoga. Elevii pot prelua unele aspecte ale ahimsa – cum ar fi veganismul sau ecologismul – dar dacă fac acest lucru fără compasiune, practica lor ratează complet.

Violența ia multe forme, iar primul pas către o viața mai pașnică este să recunoaștem violența la care am fost supuși sau pe care am adus-o altora în viața noastră. Adesea acea violență apare ca o judecată sau o lipsă de compasiune pentru noi înșine și alții.

Cel mai bun yoghin acționează ca o forță de vindecare din lume.

Începe-ți călătoria prin încetarea violenței în propria viață, prin cultivarea unei  atitudini de acceptare, toleranță și compasiune pentru tine. Fă pace cu tine, cu corpul tău, cu succesele tale și eșecurile tale. Nu comite acte de negativitate auto-dirijată în vorbire, gândire sau faptă. Nu te pedepsi când  practici. Îmbrățișează-ți corpul. Nu încerca să-l modelezi în forma altcuiva – corpul perfect este cel pe care tu îl ai.

Am pierdut prea mulți ani din viață urându-mi corpul. Ura îți mănâncă propria valoare și lasă o urmă de nefericire iar asta este mult mai dăunător decât orice mănânci sau nu mănânci.

 În schimb, tratează-ți trupul ca pe un spațiu sacru de închinare și vorbește doar despre confirmarea vieții prin cuvintele pentru tine. Starea ahimsa trebuie să înceapă cu rezoluția iubirii de sine.

Odată ce ai început să construiești o relație pașnică cu tine, îndreaptă-ți atenția spre lumea din jurul tău. Menține angajamentul față de ahimsa în vorbire, gânduri și acțiuni atunci când interacționezi cu oameni pe tot parcursul zilei. Acordă o atenție deosebită tonului tău de voce când vorbești cu partenerul, prietenii și membrii familiei. Cel puțin, caută să nu faci rău. Observă orice gând negativ sau violent, și asumă-ți responsabilitatea. Abține-te de la orice acțiune înrădăcinată de negativitate.

Apoi, îndreaptă-ți atenția asupra impactului pe care îl au acțiunile tale asupra lumii în mare. Este posibil să simți o dorință copleșitoare de a te oferi voluntar pentru o misiune socială, cum ar fi creșterea animalelor fără stăpân sau sprijinirea liderilor politici pentru schimbări pe care vrei să le vezi în lume.

Ai putea considera, așa cum am făcut-o eu, că alegerea de a trece la o dietă pe bază de plante te face să te simți bine. Nimeni nu mi-a spus vreodată că ar trebui să fiu vegetarian sau vegan, și nu vă spun că ar trebui să urmați această cale. Practica mea a condus să pun la îndoială sănătatea dietei mele. Apoi am citit o carte despre etica implicațiilor creșterii animalelor comercializate  pe scară largă și impactul asupra mediului al animalelor. Am fost copleșit de compasiune pentru animale și pământ și știam că alegerea de a trece la o dieta pe bază de plante ar fi fost potrivită pentru mine. Dacă l-ați întreba pe Shri K. Pattabhi Jois despre dieta yoga, el ar răspunde întotdeauna cu același răspuns: „simplu, mâncare vegetariană.” Dar el nu a forțat niciodată pe nimeni să facă această schimbare.

În timp ce ahimsa este de obicei asociată cu alegerea morală și etica, a urma o dietă vegetariană sau vegană, este mult mai mult decât atât. Unii dintre cei mai furioși oameni pe care i-am cunoscut au fost vegetarieni, iar unii dintre ei cei mai pașnici oameni pe care i-am cunoscut au mâncat carne.

A trăi viața yoghinului nu este despre crearea unei dogme și apoi judecarea celorlalți atunci când nu reușesc să trăiască ca și el. Nu reușim cu toții să urmărim perfect ahimsa. Fiecare cuvânt dur sau gând, fiecare sămânță de amărăciune sau gelozie, fiecare bucată de plastic nereciclabil, fiecare utilizare a energiei nucleare și fiecare rezervor de gaz plin ar putea fi văzută ca o încălcare a ahimsa.

Cred în yoga, dar cu adevărat, eu cred în tine. O generație de yoghini poate schimba lumea! Doar când valorile culturale se schimbă la scară largă, vom vedea tipul global de schimbare care poate vindeca pământul.

Acțiunea este bunătatea. Inima ta este întotdeauna evidentă în acțiunile tale. Tu poate spui că prețuiești ceva, dar cum îți petreci timpul spune povestea a ceea ce prețuiești. Angajamentul față de ahimsa este o promisiune pe viață între spiritul tău și lume. Dedică-te principiului ahimsa și trăiește cu adevărat viața yoghinului. Nu lăsa pe nimeni să îți spună ce înseamnă să fii yoghin; urmează-ți inima.

Lasă acțiunile tale să spună povestea angajamentului inimii tale de a face lumea ta mai pașnică.

  1. Exersează ahimsa în vorbire și gândire. Spune numai cuvinte care afirmă viața și gândește pozitiv pentru tine și lumea pe tot parcursul zilei. Oprește- înainte de a spune ceva negativ.
  2. Ia în considerare o dietă ahimsa. Aruncă o privire conștientă asupra dietei alegerilor tale și a impactului pe care îl are asupra lumii.
  3. Exersează auto-vindecarea. Cea mai mare sursă de violență a noastră poate fi noi împotriva noastră. Interiorizăm negativitatea sau ne pedepsim dur pentru anumite neajunsuri și eșecuri. Pentru o zi, angajează-te doar în dialog interior pozitiv și într-un ritual de autoafirmare.

În fiecare moment, reflectă asupra tuturor lucrurile pe care le-ai făcut bine și iartă-te pentru orice greșeli pe care le-ai făcut. De fiecare dată când observi că te îndoiești sau te judeci, oprește-te și întoarce gândul. În loc să te concentrezi pe o parte a corpului tău de care nu îți place, concentrează-te pe o parte care îți place. Dacă ți se pare imposibil să vorbești cuvinte pozitive pentru tine, pur și simplu abține-te de la un dialog interior negativ.

  1. Exersează vindecarea lumii. Pământul are nevoie de angajamentul nostru să ducă o viață mai pașnică. Evaluează fiecare dintre acțiunile tale și impactul lor asupra mediului. Există modificări pe care le poți face care să scadă impactul negativ pe care îl au asupra planetei? Există vreo cauză care se aliniază cu pasiunea ta și către care poți dedica timp și energie?

Traducere și adaptare text după cartea „The Yogi Assignment” de Kino MacGregor

Pentru practică vă aștept cu drag la orele de YOGA ONLINE , în Deva sau Hunedoara

Detalii pe www.onlineyoga.ro sau la telefon 0721041609

Cine sunt? 

Cu o experienţă de 10 ani în dezvoltarea personală, am început practica Hatha Yoga de mai bine de 8 ani. Din anul 2014 sunt Instructor Kids Yoga urmând cursurile JOGAMOKA din Ungaria sub îndrumarea profesoarei Csiki Mariann. Din 2017 sunt Instructor Hatha Yoga pentru adulţi după ce am urmat cursurile Şcolii Bindusar Yoga din India sub îndrumarea profesorului Mukesh Kothari.

Anul 2020 a venit cu certificarea ca și instructor de Dans energetic urmând școala de dans a domnului Ioan Prisecaru.De asemenea cursurile de Yoga pentru Gravide pe care le predau m-au deschis către magia universului aducerii pe lume a unei noi vieți și am devenit astfel Doula la naștere.