Echilibrul hormonal este sensibil, este chiar FOARTE sensibil la stilul nostru de viață și mai ales la nivelul nostru de stres. Medicamentația nu este pasiunea mea și, de fapt, nici cea a hormonilor! Desigur, există cazuri în care va fi necesar să se completeze hormoni artificiali, dar riscul este adesea să creeze mai mult dezechilibru decât echilibru cu aceste substanțe alopate …

Astăzi vreau să vă împărtășesc experiența și mai ales să vă informez despre faptul că avem cheile în mână pentru a promova sănătatea bună a hormonilor noștri în mod natural.

Un bun control al stresului, o alimentație sănătoasă, un somn bun și activitate fizică sunt esențiale pentru echilibrul hormonal. Astăzi aș dori să vă prezint un instrument foarte precis pentru a ne echilibra micii mesageri (hormonii sunt mesageri!): Yoga. Acest instrument m-a ajutat imens să-mi recapăt sănătatea hormonală și să nu mai sufăr de hipotiroidism.

Efectele purificatoare, calmante și de echilibrare generale ale practicii yoga fac din această disciplină un ajutor foarte valoros pentru echilibrul endocrin.

Astăzi vă ofer 3 exerciții cheie pentru calmarea hormonilor.

  1. Respirați calm pentru a echilibra hormonii în mod natural. Concentrându-ne câteva clipe pe respirația calmă, profundă (abdominală și de preferință prin nas) ne echilibrăm deja hormonii. Cu respirația liniștită, aducem calmul sistemului nervos, reducem nivelul de stres, în special prin scăderea nivelului de cortizon din organism (hormonul stresului). Nivelurile prea ridicate de cortizon favorizează inflamația în organism, ne scad sistemul imunitar și dezechilibrează sistemul endocrin.
  2.  Cobra sau bhujangasana pentru a stimula sistemul endocrin. Practica yoga poate întări sistemul imunitar. Și atunci când sistemul imunitar este sănătos, la fel sunt și hormonii noștri; sistemul endocrin și sistemul imunitar devenind unul. Cobra este o postură suplimentară pentru a ne întări apărarea naturală! (Consultați și articolul precedent despre yoga pentru a stimula sistemul imunitar) Pas cu pas : – Culcă-te pe burtă. -Întinde picioarele ușor depărtate -Puneți mâinile (palmele în jos) lângă piept sub umeri – Respirați adânc, împingeți pieptul înainte și în sus, vârful capului în sus, apăsând ușor cu mâinile. Încercați să lucrați în principal cu spatele. – Contractează ușor perineul și abdomenul pentru a proteja spatele și umerii departe de urechi. -Respirați prin nas pentru 5-10 respirații lungi
  3. Lumânarea – Sarvangasana pentru stimularea tiroidei. Anumite ipostaze de yoga sunt utile în special pentru stimularea glandelor și a organelor producătoare de hormoni și pentru reluarea funcției lor (există și alte ipostaze pentru a calma anumite glande). Să luăm ca exemplu postura Sarvangasana (lumina lumânării); această postură stimulează tiroida prin compresie, echilibrează întregul sistem glandular prin schimbarea gravitației, dar și sistemul circulator, sistemul nervos și digestiv. – Stați pe spate -Întindeți-vă picioarele spre cer, cu mâinile plate pe podea lângă fesiere. – Cu puțin impuls, ridicați fesele, partea de jos și mijlocul spatelui, întindeți picioarele spre cer, făcând spatele cât mai vertical posibil și susțineți-l cu mâinile (așezați mâinile în sus, degetele în sus și coatele strânse). Scopul: să încerci să creezi o linie dreaptă cu umerii, șoldurile și tocurile. -Păstrați bărbia aproape de stern și nu vă mișcați capul pe durata poziției. -Respirați liniștit prin nas pentru 5,10,20 (!) Respirații. Rămâneți cât timp este confortabil (suportabil) pentru dvs.

Practicând yoga pentru hormoni de cel puțin 3 ori pe săptămână, reactivați foarte eficient producția de hormoni și promovați echilibrul hormonilor în general. După câteva luni de practică, putem reduce adesea frecvența ședințelor, totul depinde de simptome și de la ce problemă lucrăm. Practica este atât de eficientă încât de multe ori face posibilă oprirea tratamentelor hormonale.

Preluare text: https://www.ateliernubio.fr/blog/yoga-equilibrer-hormones

Pentru practica Yoga vă aștept la ședințe ONLINE sau la sala din Deva !

Detalii la 0721041609