Psoasul, un mușchi puternic

 

În lista mușchilor cunoscuți, mușchiul psoas ar putea fi pe primul loc considerat un mușchi masiv unul din cei mai lungi din corp care leaga coloana vertebrală de picioare. Îl numim câteodata mușchiul sufletului pentru că întreține o relație particulară cu sistemul scheletic, diafragma, organele și sistemul nervos.

Situat în adâncurile bazinului, acoperit de straturi de mușchi, nervi, artere și organe, este aproape imposibil de palpat. Deși nu este ușor de atins, psoasul este ușor de simțit, iar yoghinii familiarizați posturile de deschidere a șoldului sau fandări nu l-ar putea nega!

Psoasul este un mușchi sensibil … care, pe lângă faptul că îndeplinește multe funcții la nivel mecanic, este un mare rezervor de emoții, pe care le poți resimți pe măsură ce îl destinzi și deschizi.

Dar, înainte de a-i aprecia sensibilitatea profundă și vulnerabilitatea , să începem prin a-i admira puterea și să înțelegem de ce este atât de esențial pentru bunăstarea noastră generală!

Psoasul, explică Jo Ann Staugaard-Jones, în cartea sa „The Psoas, Vital Muscle”, este situat adânc între partea din față a articulației șoldului și coloana vertebrală inferioară. Uneori denumit „puternicul psoas”, este cel mai important mușchi scheletic din corpul uman, deoarece este singurul care leagă extremitatea superioară de extremitatea inferioară (coloana vertebrală și picioarele). Acest lucru îl face un mușchi postural cheie, precum și mușchiul motor și stabilizator a două balamale diferite: articulația coxofemorală (șoldul) și coloana lombară. De asemenea, este situat în apropierea centrului de greutate al corpului, ceea ce îi conferă un rol esențial în menținerea echilibrului, precum și în influențarea sistemului nervos și a energiilor subtile (primele trei chakre).

Psoasul mare și cel mic

Psoasul cuprinde un mușchi numit psoas mare și un alt psoas mic (…). Psoasul mai mare conectează coloana vertebrală la femur (conectând extremitățile superioare și inferioare); micul psoas îl pune în relație cu pelvisul. Unii susțin că cel de-al doilea va dispărea în cele din urmă, deoarece a fost util mai ales atunci când ființele umane s-au târât pe patru picioare și nu mai sunt relevante astăzi (…). De fapt, unii oameni o au doar de o parte, sau deloc.

Când folosim singur cuvântul „psoas”, acesta înseamnă de obicei psoasul mare sau o combinație a celor două ca grup muscular.

Cei doi psoas aparțin unui întreg mai mare numit iliac-psoas, care include, de asemenea, vastul mușchi iliac. Acest set, prin contractare într-un bloc, vă permite să flexați șoldul. Este cel mai profund dintre flexorii șoldului și poate cel mai puternic dintre grupurile musculare. Mușchiul iliac se atașează de femur de o parte și de osul iliacă de altă parte. ”

Psoasul pe plan mecanic

La nivel pur mecanic, înțelegem deci cum psoasul joacă un rol major. Ajută atât la statul în ​​picioare, asigurând echilibrul trunchiului cât și mersul, permițând flexia coapsei. De asemenea, se va înțelege că o disfuncție a acestui grup muscular va avea consecințe proporționale cu acest rol esențial.

Datorită unui număr excesiv de ore petrecute în poziție șezând (în fața computerului, în fața televizorului, în transport etc.), a lipsei de activitate fizică sau a lipsei de întindere după sport, traume psihologice care se acumulează de ani de zile … la mulți dintre noi psoasul se contractă permanent, terminându-se inevitabil prin scurtare din cauza acestei tensiuni.

Care sunt consecințele acestei tensiuni continue?

Osteopații și kinetoterapeuții Magalie Palierne și Marie-Laure Maget ne-o explică foarte clar în articolul lor „De ce ar trebui să ai grijă de mușchiul psoas-iliac? ”

„Când psoasul este prea strâns, pune prea multă tensiune pe partea inferioară a spatelui și provoacă dureri de spate: este responsabil pentru aproximativ 50% din durerile de spate. Poziția întinsă pe spate cu picioarele întinse devine dificil de menținut mult timp, deoarece durerea se instalează și forțează individul să schimbe poziția (…)

La persoanele în vârstă, provoacă îndoirea trunchiului spre în față. Cine nu a observat că persoanele în vârstă tind să meargă aplecându-se în față din ce în ce mai mult. Procedând astfel, ei pierd treptat extensia șoldului și fac pași din ce în ce mai mici, iar echilibrul lor devine din ce în ce mai precar. Deoarece extensia șoldului este redusă, ungerea părții din spate a acesteia nu mai este adecvată și fenomenele de degenerare se instalează.

În ceea ce privește nervul sciatic, suntem îndreptățiți să ne întrebăm în prezența sciaticii dacă avem de-a face cu o problemă în regiunea lombară sau cu o tensiune excesivă a capului iliac și psoasului care compimă apoi nervul sciatic. „

Pe scurt, un psoas scurt și rigid va trage partea inferioară a spatelui înainte, ceea ce va accentua arcada. Acest lucru poate crea dureri de spate, datorită comprimării vertebrelor lombare sau sacrale. Dar trebuie remarcat faptul că un psoas scurt poate fi și consecința unei posturi arcuite în mod natural, care nu va favoriza întinderea acestuia.

Devine evident acum, un psoas relaxat și puternic este necesar pentru o postură bună și o sănătate bună a spatelui. Dar psoasul nu se oprește aici … deoarece joacă, de asemenea, un rol major în acțiunea zilnică de respirație.

Într-adevăr, psoasul menține o relație foarte specială cu diafragma. Ca memento, acest mușchi formează un perete între plămâni și organele abdomenului. La inspirație, se lărgește, se aplatizează și coboară spre podeaua pelviană, creând spațiu pentru ca plămânii să se umple complet. La expirație, se relaxează, centrul său se ridică în sus și ia o formă de cupolă.

Cu toate acestea, diafragma funcționează în strânsă legătură cu psoasul de care este conectat la nivelul plexului solar prin tendoane. Când se mișcă, provoacă mișcarea psoasului și invers. Înțelegem că un psoas foarte strâns va împiedica deplasarea completă și naturală a diafragmei și, invers, că o respirație obstrucționată nu va favoriza sănătatea optimă a psoasului.

Psoas la nivel psihic

Un mușchi esențial la nivel fizic, despre psoas se vorbește mult și la nivel psihic. Nu mai este un secret și există o serie de articole publicate pe această temă: psoasul este mușchiul fricii și al emoțiilor viscerale … Tensiunea musculară, explică Jo Ann Staugaard-Jones, este legată de stres și poate deveni dăunătoare sănătății. Acest lucru este evident în multe situații, de exemplu, când umerii și gâtul tău sunt contractați din diverse cauze, cum ar fi un sentiment de jenă sau îngrijorare, o situație de conflict sau o postură slabă. Aceasta este o zonă superficială a corpului, a cărei stare este ușor de observat. Mai puțin cunoscut este stresul care afectează mușchii adânci, cum ar fi psoasul. Trauma poate fi reținută acolo mulți ani. ” Autorul insistă chiar, subliniind că „relația psoasului cu sistemul nervos este uluitoare, dar nu mai puțin reală. ” Psoasul este de fapt activat de creierul reptilian (cea mai veche parte a creierului nostru care guvernează mecanismele noastre de supraviețuire inconștiente), în timpul reflexului primar numit „luptă sau fugă”. În caz de frică bruscă, viscerală, impulsul corpului va fi fie să se închidă pentru a proteja partea din față a corpului, fie să se pregătească pentru luptă sau fugă prin activarea tuturor mușchilor flexori, începând cu psoasul. În natură, această acțiune este legată de apariția unui pericol și va fi eliberată atunci când pericolul dispare. Cu toate acestea, în viața noastră modernă, cu stresul care se stabilește ca o stare de durată în corp, psoasul rămâne adesea contractat cronic. Într-un cerc vicios, psoasul contractat semnalează corpului această stare de stres și, în cele din urmă, consecința este o epuizare a glandelor suprarenale și a sistemului imunitar (cu toate fenomenele fizice asociate stresului pe care le cunoaștem).

Conștientizarea acestui mușchi profund, faptul de a-l relaxa și înmuia, îmbunătățește conștientizarea emoțiilor și a intuițiilor viscerale. Observăm foarte des că munca conștientă în zona psoasului aduce emoții precum furie, tristețe sau chiar o dorință puternică …

O altă modalitate de a explica legătura strânsă a psoasului cu frica este explorarea fasciei sale mai profund.

Dar mai întâi … ce este o fascia? Fascia este o membrană subțire fibroasă și maleabilă, care formează un fel de teacă și învelește toate structurile corpului (mușchi și grupuri musculare, oase, artere, organe, glande etc.).

Biochimistul american Ida Rolf, a fost primul în anii 1930 care i-a studiat proprietățile, inclusiv aspectul ei „plastic” (care poate păstra amprente). „Limbajul psihicului”, poate păstra în memorie, ani de zile, stresurile și șocurile bruște. Orice traumatism fizic, psihologic sau biologic retrage și tensionează fascia, modifică calitatea distribuției de energie și sânge și perturbă echilibrul corpului.

De ce reacționează psoasul atât de mult la stresul emoțional și mai ales la frici? Deoarece fascia lui este legată de cea a rinichilor. Cu toate acestea, în medicina tradițională chineză, acestea sunt legate de sentimentul de frică. Dacă trebuie să credem că acești cercetători, din ce în ce mai numeroși, spun că rețeaua de fascia a corpului uman poate constitui substratul fizic al meridianelor, atunci fascia psoasului este într-adevăr foarte aproape de meridianul rinichilor.

 Ce sa fac ? Cum să vă relaxați durabil psoas-ul? Cum să ai grijă de el?

Ei bine, în primul rând … lucrând ceilalți mușchi! „Poziția sa în centrul corpului, ne amintește Jo Ann Staugaard-Jones, îi conferă o supraîncărcare de muncă. Este important să ne amintim aici că ceilalți mușchi trebuie să fie atât puternici, cât și flexibili pentru ca psoasul să rămână sănătos și să-și mențină adaptabilitatea. Aceștia sunt mușchii abdominali, extensori ai coloanei vertebrale și mușchii antagonici posteriori, cum ar fi gluteus maximus.

Orice mușchi capabil să ajute la centrarea și echilibrarea pelvisului, cum ar fi pătratul lombar și rotatorii profunzi, ameliorează, de asemenea, psoasul în funcțiile sale de conectare a trunchiului și picioarelor (…). ”

Apoi, pentru a lucra mai direct pe psoas, cea mai eficientă soluție este desigur să vă derulați covorul de YOGA ! Nu lipsesc asanele care îl relaxează sau îl întăresc. Luați de exemplu Virabhadrasana II (războinicul II). În partea laterală a piciorului din față, unde șoldul este flexat, psoasul este contractat, împreună cu întregul grup psoas iliacc, care îndreaptă coloana vertebrală lombară. Dimpotrivă, este întins pe partea laterală a piciorului din spate.

Aproape toate asanele din YOGA te vor face să lucrezi psoasul.

Dar printre posturile care vizează în mod specific acest mușchi, rețineți: baddha konasana, hanumanasana, utthita parsva konasana, uttan pristhasana, hindolasana, mandukasana , supta baddha konasana, salamba eka pada rajakapotasana.

Text preluat și tradus https://www.yay-yoga.com/post/d%C3%A9tendre-et-%C3%A9tirer-son-psoas

Pentru practica YOGA ONLINE sau la sala din Deva mă poți contacta la telefon 0721041609 sau vizita pagina https://www.facebook.com/onlineyoga.ro