Te naști cu un inspir și mori cu un expir. Respirația înseamnă viață și energie.

O respirație conștientă și curată îți va stimula fluxul de energie.

Și cu toate acestea cât de puțină importanță îi acorzi. Chiar deloc aș putea spune… singurul moment poate când o bagi în seamă este atunci când ai o durere sau treci printr-un moment de frică și observi că ritmul ei se amplifică sau se oprește.

Yoghinii afirmă că durata vieții noastre este măsurată în numărul de respirații. Cu cât respiri mai calm, mai profund, mai lent, vei reduce numărul de respirații și îți vei prelungi viața.

Emoțiile tale, stările pe care le ai, senzațiile corporale, liniștea minții, influențează modul în care respiri.

De exemplu când ești supărat respirația devine necontrolată, agitată, sacadată. Această conexiune între emoții și respirație funcționează și în sens invers. Pe măsură ce devii conștient de felul în care respiri și îți reglezi respirația pentru că ea să devină calmă, profundă și armonioasă starea ta emoțională se va echilibra.

Medicii afirmă că foloseșți doar 20% din capacitatea ta pulmonară. Hainele prea strâmte, postura corporală incorectă, tensiunea mentală, încordarea și strângerea abdomenului pe parcursul zilei afectează modul în care respiri. Când te-ai născut respirația se făcea abdominal, așa cum respiră și cățelușii. Pe măsură ce ai înaintat în viață respirația s-a mutat în zona pieptului. Cu toate acestea bărbații respira cu precădere abdominal, mai mult decât femeile care folosesc doar toracele pentru a respira. Observă chiar acum unde se află respirația ta. Așează o mâna pe abdomen și una pe piept și observă mișcarea.

Sursă imagine

Respirația corectă și eficientă care masează plămânii și la baza lor pentru a aduce un aport mărit de oxigen este respirația diafragmei sau abdominală. De asemenea respirația se va face doar pe nas, nu pe gură, deoarece atunci când respiri pe gură aduci rapid un volum mai mare de oxigen care poate să aducă hiperventilație, să perturbe energia și să scadă sănătatea.

Te rog să îți aduci atenția asupra diafragmei, membrană care separă plămânii de cavitatea viscerală. În timp ce inspiri diafragma coboară iar abdomenul este împins ușor în afară. Dacă abdomenul nu este împins în afară când inspiri înseamnă că nu respiri prin diafragmă. Fără să forțezi împingând abdomenul în afară, doar lasă abdomenul să se miște în voie fără să intervii în proces.

Această respirație prin diafragmă, lentă și netedă, este o puternică metodă anti-stres. Studiile arată că atunci când înveți cum să respiri corect corpul tău devine sănătos: bătăile inimii și presiunea sângelui scad, echilibrul acido-bazic al sângelui este menținut, mușchii se relaxează, anxietatea dispare, corpul devine flexibil, te ajută să te focusezi în prezent, mintea se liniștește.

Exercițiu de respirație:

În mod automat aproximativ 500 ml de aer sunt inspirați și aceeași cantitate este expirată.

Atunci când respiri profund și lent vei ajunge la 3 100 ml de aer față de cei 500 ml.

–          Inspiră acum numărând până la 5 și expiră numărând până la 5

Cum te simți? Ce senzații și trăiri ai? Ce parte din corp s-a mișcat? Ce mușchi?

Conștientizarea respirației este o tehnică profundă de meditație prin care înveți să fii atent la gândurile și emoțiile tale, la obiceiuri și tipare, la reacții și dialog interior. Vei deveni martor al acestor fenomene fără a te identifica și atașa de ele, vei șți că nimic nu ți se întâmplă ție ci se întâmplă în cursul fluid al vieții.

Starea de martor te duce într-o zonă de liniște și calm profund, de libertate și spațiu, vei deveni ușor și vei ști să asculți viața.

Te invit să practicăm împreună în cadrul orelor de Yoga diferite tehnici de respirație.

Alina Banu : instructor Hatha Yoga, Kids Yoga, Dans energetic, Terapeut boluri tibetane și Doula la naștere

Detalii la: 0721041609