Doula şi partenerul

cum cooperează cei doi pentru a o ajuta pe viitoarea mamă

Atunci când doula discută cu o mamă sau cu un cuplu despre rolul pe care îl îndeplineşte, este posibil să se simtă oarecum în încurcătură atunci când este întrebată exact ce oferă ea. Poate să i se pară dificil să ofere un răspuns din care să reiasă cât de mare este ajutorul pe care îl oferă, fără să pară că se laudă. Întrebarea cea mai obişnuită despre rolul unei doula în viaţa unui cuplu care urmează să aibă un copil este următoarea: ce se întâmplă cu soţul/partenerul/persoana apropiată mamei?

Există multe întrebări valide pe care le pun adesea cuplurile care se gândesc să apeleze la o doula
pentru sprijin la naşterea copilului lor. Iată câteva dintre ele:

• Partenerii care au participat la cursuri de pregătire pentru naştere s-ar putea întreba: „De ce să mă mai complic cu o doula?”  Teoretic, cursurile îi oferă tatălui sau persoanei apropiate baza necesară pentru a fi pregătit pentru rolul respectiv, părând astfel că doula ar fi ceva redundant.
• Este posibil ca doula să interfereze cu experienţa cuplului care este de o natură intimă şi personală, de vreme ce ea este practic o străină pentru ei.
• Poate că doula va încerca să o convingă pe viitoarea mamă să nască în modul dorit dorit de ea, nu aşa cum îşi doreşte mama împreună cu partenerul acesteia.

Unele cupluri se îngrijorează că partenerul va fi lăsat pe dinafară, doula considerând că ea poate să o ajute mai bine pe mamă şi astfel partenerului i se va acorda doar un rol minor. Pe de altă parte, unele femei îşi fac griji că partenerul lor nu va fi capabil să le ajute prea mult, dar ezită să îi sugereze că şi-ar dori ajutorul unei doula, de teamă ca acesta să nu se considere jignit. Unii parteneri îşi doresc să ajute, dar nu se simt siguri pe ei că pot îndeplini toate nevoile soţiei sau iubitei lor.

În continuare aş vrea să vorbesc despre unele dintre miturile sau preocupările referitoare la o doula, în paralel cu realitatea obiectivă. Astfel, vom putea clarifica cum colaborează doula cu partenerul femeii.

Mitul nr. 1: Dacă o femeie îl are alături pe partenerul ei, doula este în plus.

Realitate: În afara partenerului, doula este cam singura persoană prezentă la travaliu care esteacolo doar pentru a oferi sprijin emoţional femeii. Asistenta medicală, medicul, moaşa au alte priorităţi care concurează cu îngrijirea emoţională a mamei, cum ar fi de exemplu: pauze, schimburi de tură, responsabilităţi medicale, orarul cabinetului şi politica spitalului. Doula în schimb are doar câteva alte priorităţi sau chiar deloc. Ea este acolo permanent, chiar şi după schimbul de tură, până după naşterea bebeluşului. Ea nu este o simplă străină. Singura ei prioritate sunt nevoile mamei.
În unele cazuri, cuplul mai cheamă şi alţi prieteni sau membri ai familiei pentru a lua parte la travaliu împreună cu ei. Uneori, aceşti oameni nu sunt foarte siguri ce pot face pentru a fi de ajutor, fapt care generează confuzie şi chiar amplifica stresul femeii însărcinate. Doula poate direcţiona şi coordona eforturile unui grup de persoane, dându-i fiecăruia ceva folositor de făcut, astfel ca toţi să colaboreze ca o echipă pentru binele viitoarei mame.

Sursă imagine

Mitul nr. 2: Doula „preia comanda”, dându-l la o parte pe partener, prejudiciind astfel
experienţa intimă a cuplului.

Realitate: Doula poate chiar să îi ajute pe cei doi viitori părinţi să devină mai apropiaţi. Asigurându-se că nevoile partenerului sunt şi ele îndeplinite (mâncare, băutură, un masaj ocazional de relaxare şi cuvinte de încurajare), mama şi partenerul ei pot astfel să comunice şi să interacţioneze mai bine.
Doula îi permite partenerului să ia parte la ceea ce se petrece exact în măsura în care doreşte. Unii parteneri preferă să fie acolo doar în momentul naşterii, împărtăşind această experienţă cu femeia pe care o iubesc. Este posibil ca aceştia să nu îşi dorească să joace un rol activ şi să fie responsabili pentru starea şi siguranţa emoţională a femeii. Doula poate face ea toate acestea, lăsându-l astfel pe partener să ia parte doar în măsura în care doreşte, fără ca
nevoile femeii să rămână astfel neîndeplinite.
Atunci când partenerul alege să fie sursa principală de sprijin emoţional, doula îl poate susţine în eforturile sale făcând comisioane, făcând anumite sugestii referitoare la diverse metode de relaxare şi oferind cuvinte de încurajare şi confort. În cazul unui travaliu îndelungat şi obositor, ea îi poate oferi partenerului o pauză pentru a se odihni sau pur şi simplu pentru a întrerupe monotonia.
În cazul în care partenerul este mai timid, nesigur sau ne-experimentat în acest rol, doula îi poate sugera anumite sarcini simple sar foarte folositoare, cum ar fi cronometrarea contracţiilor, sprijinirea mamei, ajutând-o să se menţină într-o anumită poziţie, masarea acesteia. În asemenea situaţii, doula poate prelua conducerea dar şi partenerul joacă un rol foarte important, deşi secundar.
Cu toate că doula ştie probabil mai multe decât partenerul referitor la naştere, la spitale şi la maternitate, partenerul ştie mai multe despre personalitatea mamei, despre ce îi place şi ce nu îi place, precum şi despre nevoile acesteia. În plus, el o iubeşte mult mai mult decât oricare dintre cei prezenţi. Contribuţia combinată a ambilor, a  partenerului ş ia doulei, împreună cu asistenţa competentă, plină de respect şi atenţie a personalului medical, îi oferă astfel mamei toate şansele pentru un rezultat optim.

Mitul nr. 3: Doula are propriile sale convingeri cu privire la modul cum ar trebui să decurgă naşterea, convingeri pe care i le impune mamei sau cuplului.

Realitate: Adevăratul scop al doulei este acela de a se asigura că scopul femeii sau al cuplului (planul lor de naştere) este recunoscut şi respectat în cât mai multe privinţe. Dacă doula este foarte bine familiarizată cu dorinţele cuplului şi cu planul lor naştere, atunci este posibil chiar să se focalizeze asupra acestuia mai mult decât cuplul, în special în momentele de maximă intensitate ale travaliului, când lucrurile se precipită foarte rapid. Doula îi poate reaminti
personalului medical sau cuplului anumite elemente din cadrul planului de naştere, elemente date uitării dar care s-ar putea dovedi foarte importante mai apoi. Uneori, dacă planul de naştere nu este respectat, cuplul va privi ulterior în urmă cu regret sau dezamăgire.
Doula oferă ajutor în ce priveşte luarea deciziilor punând întrebări pentru a se asigura că mama sau cuplul dispune de informaţiile corecte necesare pentru a lua o hotărâre corectă. De asemenea, ea poate sugera anumite soluţii alternative (cum ar fi să mai aştepte o vreme) pe care cuplul le poate lua în considerare. Totuşi, ea nu ia decizii în numele cuplului.

Text  de Penny Simkin, terapeut, doula

În concluzie, doula are rolul de a face din experienţa naşterii o trăire cât mai împlinitoare şi plină de satisfacţii. După cum spunea la un moment dat un tată: „Am oftat uşurat când doula a ajuns acolo. Până atunci nu îmi dădusem seama sub ce presiune mă aflam. Nu numai că a liniştit-o pe soţia mea, dar m-a calmat şi pe mine.”

 Pentru programări doula la naştere Alina Banu: 0721041609